top of page

Vaříme s Annabel Karmel

Dnes bych chtěla inspirovat všechny mámy, které podobně jako já každý den tápou co dnes svému malému pokladu uvařit. Kromě inspirace z internetu jsem dlouho hledala i mezi knihami a kuchařkami pro děti. Hledala jsem nejlepší nápady a recepty, které pro nás budou především dostupné, jednoduché, rychlé, chutné a vhodné pro každé citlivé bříško našich malých strávníků. Nejlepší recenze jsem pak vyčetla na autorku několika dětských kuchařek Annabel Karmel. Autorka knihy je z Velké Británie, kde je jedna z nejoblíbenějších a nejčtenějších autorek kuchařek pro děti. Do oka mi v knihkupectví padla konkrétně kniha s názvem Vaříme pro kojence a batolata.

Kniha je obsáhlá a přehledná. Obsahuje 200 jednoduchých zdravých receptů. Autorka knihu dělí na kapitoly podle fází odstavování miminka - tedy podle zavádění příkrmů od prvního ochutnání zeleniny i ovoce a dále pak podle věku dítěte. Přiložen je i přehledný "tahák" se souhrnem a postupem zavádění příkrmů krok za krokem.

Na začátku káždé kapitoly je úvod popisující jaké nové potraviny můžeme miminku nabídnout, jaké má mít jídlo strukturu tak, abychom neopomenuli přirozený vývoj žvýkání miminka a na co si při přípravě jídla dávat pozor. Nechybí ani tipy na jídlo do ručičky a příklady jídelníčků pro daný věk dítěte.

Recepty jsou doplněny obrázky, samozřejmostí je seznam ingrediencí, přesné množství surovin a postup vaření. My se v nejbližších dnech chystáme na Mojí první boloňskou omáčku, Kuře s cizrnou a rajčaty a na Farmářské kuře. Zatím jsme s Vikou zkusily ovocné pyré, ale myslím, že nám doma kuchařka poslouží s každodenním dilematem co dobrého bude k obědu, večeři nebo svačině.

bottom of page