top of page

Království pro Viku, díl 1.



Celkem nedávno jsme se stěhovali z Prahy z bytu 2+1 kousek za Prahu do malého domečku. Záměrně píšu do malého, protože domek je to pro nás dostačující, ale pokojíčky jsou rozměrem spíše panelákové. To nám ale až tak nevadí. Chtěli jsme hlavně, aby Viktorka měla své malé králoství, kde bude mít vše co má ráda. Vymezili jsme jí tedy jeden z pokojů a nastěhovali jsme tam nábytek, který jsme pro ní měli již od narození. Nábytek je v bílé barvě a je jak jinak než z IKEA. Jejich design se nám jednoduše líbí a i když IKEA nábytek můžete vidět asi ve většině českých domácností, je kvalitní a některé kousky dokáže složit i ženská sama - jako třeba já v případě mých prvních kousků do mého uplně prvního bytu. Základ do jejího pokojíčku tedy máme, ale to bych nebyla já, abych nepotřebovala něco vylepšit a hodit tomu trochu originality. Vika je holčička usměvavá a zvídavá, a bylo by mi líto, aby měla pokoj nezajímavý a nudný, což tak nyní trochu vypadá (holé bílé zdi, bílý nábytek, plovoucí podlaha s dřevěným dekorem). Proto jsem se rozhodla, že do jejích prvních narozenin pokojíček upravím a vylepším.

V tomto článku se budu věnovat návrhům půdorysu pokoje. Vše můžete sledovat se mnou a psát vaše návrhy, rady a připomínky - rozhodně je uvítám!

V pokojíčku bych chtěla Viktorce zachovat zatím přebalovací pult a křeslo na krmení. Spací zóna je jasná. Nově bych chtěla do pokoje zařadit hrací zónu. Tím, že pokojíček není nijak velký - má 12 m2, nemáme zas tak na výběr než dobře zvolit roh pro tu a tu zónu. Snažila jsem se tedy prakticky využít plochu pokoje tak, aby nám i Vice rozmístění vyhovovalo. Vytvořila jsem tři návrhy:


Návrh č. 1: postýlka je opticky oddělena vyšší lampou. Komoda, přebalovací pult a křeslo hezky pohromadě - na protější straně je umístěn hrací koutek.


Návrh č. 2: v tomto návrhu je postýlka podélnou stranou přiražena ke stěně a vzniká tím v rohu místo na krmící křeslo. Trochu mi vadí postýlka takto v prostoru. Dveře do pokoje mají mléčné sklo a když svítíme v chodbě nebo v koupelně a máme do ní otevřené dveře, svítí Vice přímo do postýlky světlo. Musím zmínit, že nechceme dávat postýlku pod okno už kvuli větrání a světlu. Plus tohoto rozložení je větší prostor uprostřed pokoje a více místa na hraní.


Návrh č. 3: Toto rozložení se nám pozdává nejméně ze všech tří a to především z toho důvodu, že prostor na hraní je malý a stěna protilehlá postýlce je zbytečně prázdná. Opět je zde také mínus v podobě světla z chodby dopadajícího přímo do postýlky.


To je pro dnešek od nás vše. Jaká varianta se vám líbí nejvíce? V příštím postu se chystám shrnout jak by měl pokoj obecně vypadat, barevné propojení, varianty designu a nápady, které nás s manželem k pokojíčku napadly.


Mějte se krásně!

H.

bottom of page